Johann Wolfgang Goethe – Torquato Tasso (1975)

Pe data de 25 aprilie 1595, se stingea din viață unul dintre cei mai mari reprezentanți ai Renașterii italiene.

Torquato_Tasso_based_upon_a_painting_by_Allori_1575

Poet reprezentativ al Renașterii italiene, Torquato Tasso a scris, pe lângă „Ierusalimul eliberat” (La Gerusalemme liberata), capodopera sa, poemul cavaleresc „Rinaldo”, drama pastorală „Aminta”, tragedia „Regele Torrismondo” (Il re Torrismondo), lirică erotică și scrieri teoretice de poetică. Până la începutul secolului al XIX-lea, Torquato a fost cel mai citit poet din Europa.

Cele peste 1700 de poezii ale sale (sonete, canzone, madrigale și balade),  au fost publicate în volumele „Rime”, „Rime et prosa” și „Rime spirituali” (acest volum apărut post-mortem). În proză, de menționat sunt „Dialoghi” (teme literare și filosofice) și „Studiu asupra artei poetice și în special asupra poemului eroic” („Discorsi dell’arte poetica e in particolare sopra il poema eroica”).

Cu câteva zile înaintea ceremoniei  de încoronare cu cununa de lauri a poeților de către Papa Clement VIII, Torquato Tasso moare la Roma.

În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, Torquato Tasso este prezentat ca figură simbolică a unui geniu neînțeles. Are o influență importantă asupra operelor lui Byron, Carlo Goldoni și Goethe. În anul 1790, după 10 ani de scris la ea, Goethe termină drama cu titlul „Torquato Tasso”, pe tema vieții acestuia. În anul 1975, Mihai Zirra adaptează aceasta pentru realizarea unei piese de teatru radiofonic, pe care o veți putea asculta în continuare:

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s