Biografii, memorii: Hariclea Hartulari Darclée (1984)

HaricleaDarclée

Hariclea Darclée, pe numele său adevărat Hariclea Hartulari, s-a născut la Brăila la 10 iunie 1860, într-o familie bogată, cu rădăcini domnești. În adolescență Hariclea este înscrisă la pensionul Lobkovitz din Viena, unde este remarcată de profesoara de canto. Aceasta  îi propune lecții gratuite în schimbul promisiunii că se va dedica scenei. Chemarea pentru muzică și teatru le-a moștenit de la mama ei, care i-a dat primele lecții de pian. La 16 ani, când a văzut pentru prima dată ”Traviata” și-a anticipat destinul artistic.

Debutează la 4 ianuarie 1889 la „Opera Mare” din Paris în rolul Julietei din „Romeo și Julieta” pe care celebrul compozitor Charles Gounod o punea în scenă. Vrăjit de glasul surprinzător și de inteligența interpretării, compozitorul se declară încântat: „Ești Julieta pe care o căutam!”. Gounod îi găsește un pseudonim potrivit „Darclée”, iar de aici încolo succesul răsunător o va însoți pretutindeni. Presa franceză și străină se întrece în aprecieri măgulitoare, iar Opera din Paris îi oferă un angajament pe timp îndelungat.

Dorind să cucerească publicul internațional se mută la Milano, unde este angajată pentru o serie de spectacole la „Scala” și obține, pe lângă stima publicului și presei, prietenia lui Giuseppe Verdi. O așteaptă aplauzele multor capitale europene, cucerind publicul și uimindu-i pe toți cu talentul său de a vorbi limbi străine: germana, franceza, italiana, spaniola, engleza, greaca și rusa. În tot acest timp se luptă singură cu destinul, își crește singură băiatul și  întreține cu bani pe Iorgu, de care divorțase deja.

Cel mai dulce triumf i se pare cel de acasă, pe scena Operei din București, unde ziarele nu contenesc s-o numească „privighetoarea Carpaților” sau „gloria cea mare a României”. La sfârșitul secolului era considerată, potrivit presei de peste ocean, cea mai mare cântăreață a zilelor noastre. Obține succese răsunătoare în America de Nord și Argentina , strălucește în „Traviata” la New York, dar stârnește invidia celor din breaslă, astfel încât nu va mai concerta niciodată acolo.

Se stinge din viață la 10 ianuarie 1939, la Spitalul Filantropia, în urma unui cancer hepatic, funeraliile fiindu-i suportate de  Ambasada Italiană de la București. În semn de omagiu adus artistei, soprana Mariana Nicolesco organizează anual la Brăila cu sprijinul autorităților  Festivalul Internațional de Canto „Hariclea Darclée”.

Cu vocea sa excepțională a interpretat 58 de roluri, iar unii compozitori au creat special pentru ea, opere în premiere absolute. Dintre numeroasele roluri interpretate merită să amintim de: Gilda în „Rigoletto”, Ophelia în „Hamlet”, Violetta în „Traviata”, Desdemona în „Othello”, Santuzza în „Cavalleria Rusticana”, Lucrezia în „Lucrezia Borgia”, Norina în „Don Pasquale” şi rolurile principale în „Manon”, „Aida” şi „Carmen”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s