Alexandre Dumas – Omul Cu Masca De Fier (1972)

alexandre-dumas-3

Identitatea omului cu masca de fier a fascinat lumea încă de la apariția sa în literatură. Voltaire, a lăsat, extrem de voalat, să se înțeleagă că era fratele lui Ludovic al XIV-lea – evidențiind că era cam de aceeași vârstă cu regele și semăna fantastic de bine cu cineva faimos. În romanul lui, Alexandre Dumas a sugerat cam același lucru, iar acest mit s-a perpetuat în timp, în ciuda unor dovezi zdrobitoare, descoperite în secolul al XIX-lea, de către criptologul Etienne Bazeries.

Când a spart Marele Cifru al lui Ludovic al XIV-lea prin descoperirea faptului că grupurile numerice din cifru se legau de silabele din text, Bazeries s-a trezit brusc în fața multor secrete care ieșeau la lumină. Din acel moment, se puteau descifra multe mesaje importante ale curții regale franceze.

Într-o zi, el a descifrat o depeșă din iulie 1691, în care se spunea că regele este profund nemulțumit din cauza unui comandant care ridicase asediul asupra unui oraș din nordul Italiei, ceea ce condusese la înfrângerea armatei franceze.

Depeșa ordona ca omul responsabil pentru înfrângere, Vivian Labbe, Seigneur du Bulonde, să fie arestat, iar trupele “să-l ducă în fortăreața Pignerol, unde Maiestatea Sa dorește să fie ținut sub pază, într-o celulă a acelei fortărețe, noaptea, și să aibă libertatea ziua, să se plimbe liber prin perimetrul locului cu o 330 309”

Aceste două grupuri numerice cifrate de la sfârșitul mesajului nu apăreau nicăieri altundeva în depeșă – așa că Bazeries a decis să riște și a hotărât că ele însemnau “mască”, pur și simplu. În ciuda acestei presupuneri hazardate, Bazeries a anunțat public că Vivian Labbe era Omul cu Masca de Fier.

Să fi fost depeșa o pistă falsă? Să fi însemnat într-adevar „330 309” cuvântul “mască”? Cum rămâne cu alte afirmații conform cărora Labbe, trăia bine mersi la 1703? Printre alți candidați la rolul Omului cu Masca de Fier se numără ducele de Beaufort și contele de Vermandois, fiul natural al regelui Ludovic al XIV-lea. Scriitorul John Noone, în cartea sa „The Man Behind the Iron Mask”, aparută în 1998, sugerează că ar fi vorba, pur și simplu, de un valet nefericit care a fost ținut cu masca pe figură în închisoare, doar pentru a întări în rândul publicului frica de rege.

Se pare că Bazeries a riscat prea mult. Poate că identitatea Omului cu Masca de Fier constituie unul din acele secrete care vor continua să înflăcăreze imaginația pentru încă o bună bucată de timp.

În continuare vă invităm să ascultați dramatizarea romanului lui Alexandre Dumas:

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s