Biografii, memorii: Maria Rosetti (partea a II-a)

mRosettiA-e1468487720270-820x300

Maria Rosetti a jucat un rol important în publicistica românească, fiind considerată prima ziaristă din ţara noastră. A scos ea însăşi, în perioada 1865 – 1866, un ziar numit „Mama şi copilul”, în care se ocupa de educaţia şi instruirea copiilor, precum şi a mamelor, o publicaţie duminicală, pe care a condus-o şi pe care o scria aproape singură. S-a remarcat ca scriitoare şi publicistă, militând pentru emanciparea femeilor din România.

I-a stat alături soţului său, în toate acţiunile, ajutându-l să-şi îndeplinească idealurile. Maria Rosetti, alături de C. A. Rosetti, a avut o implicare deosebită nu doar în Revoluţia de la 1848, ci şi mai târziu, susţinând acţiunile premergătoare Unirii Principatelor Române. A înfiinţat „Comitetul Femeilor” şi a derulat multe campanii pentru strângerea de fonduri, în sprijinul armatei, spitalelor, femeilor şi copiilor. A militat pentru ajutorarea populaţiei în timpul foametei din 1866 şi 1867. În anul 1877, în Războiul de Independenţă s-a dedicat strângerii de fonduri şi înfiinţării spitalului de la Turnu Măgurele.

A fost modelul „României Revoluţionare”, pictură realizată în anul 1850 de Constantin Daniel Rosenthal, prietenul soţului său. După moartea lui C.A. Rosetti, a locuit pe strada Doamnei, în Bucureşti, împreună cu fiul ei, Vintilă şi cu soţia acestuia, la sediul redacţiei ziarului „Românul”. A murit în anul 1893.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s