Marin Preda – Intrusul (1981)

un-roman-al-incertitudinii-o-lume-de-sub-destine-129664

Roman citadin, „Intrusul” ocupă un loc de sine stătător în ansamblul operei lui Marin Preda, aparent nefiind legat în niciun fel de ciclul „Moromeților”, putând fi racordat indirect, prin problematică și stil, altor romane ale autorului, în primul rând al „Risipitorilor”.

Surupăceanu este omul care încearcă să se ridice din sărăcie, din mocrilă, să devină un om cu o condiție socială mai bună, dar soarta nu îi dă voie. Îl lovește exact când credea că îi e mai bine și el merge înainte. Fără să protesteze, să urle, să se revolte împotriva lui Dumnezeu. Marin Preda are o înclinație spre crearea unor personaje bătute de soartă deși nu ar merita, creează drame ce fac cititorii furioși pentru toți eroii care nu-și meritau soarta.

„Intrusul” este povestea unui neînțeles, unui gânditor a cărei viață e marcată de tragism și de dramă. O poveste care pune pe gânduri, emoționează, revoltă, rămâne în minte și crește cu fiecare meditație ce îi e dedicată. „Intrusul” e oricine dintre noi și chiar fiecare dintre noi în momente diferite ale vieții.

Vă invităm să ascultați dramatizarea radiofonică realizată în anul 1981, cu o interpretare de excepție:

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s