Biografii, Memorii: Voltaire Împotriva Lui Shakespeare (Polemici Literare)

shakespeare-france-1024x557

Atitudinea lui Voltaire pentru Shakespeare este una dintre cele mai dificile probleme literare. Pe de-o parte, nu există niciun dubiu că Voltaire a făcut mai mult decât orice alt scriitor al secolului al XVIII-lea pentru a familiariza lumea cu operele lui Shakespeare. Pe de altă parte, este dificil de a face dreptate pionieratului operei sale, din cauza antagonismului prostesc cu poetul englez pe care acesta îl dezvoltă mai târziu.

Tendința scriitorilor recenți pe marginea acestui subiect este de a atribui acest antagonism unor motive personale și unei vanități rănite ale lui Voltaire. Dar, cu greu era vorba de o treabă personală. Era ultima zbatere determinată a clasicismului secolului al XVII-lea, cu luciditatea și regularitatea sa carteziană, de a se susține împotriva forțelor noi și insidioase din literatură și critică.

Voltaire era prea mult ancorat în spiritul celui de-al XVII-lea secol pentru a descoperi, ca și Lessing, ce îi era contemporan, o cale de reconciliere a noilor idei cu clasica și îmbătrânita sa credință literară.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s