Mari Actori De Comedie: Marcel Anghelescu

marcel-anghelescu-01

Marcel Anghelescu, actor de teatru și film, s-a născut la 3 noiembrie 1909, la Craiova. A absolvit Conservatorul de Artă Dramatică de la Chișinău în 1933. În perioada cât s-a aflat, la Chișinău, a fost remarcat de regizorul de teatru Ion Aurel Maican, care i-a și oferit câteva roluri. După terminarea studiilor a plecat la Iași, apoi, după venirea lui Ion Aurel Maican la București, Marcel Anghelescu vine și el în Capitală, unde avea să fie remarcat de regizorul Sică Alexandrescu.

A interpretat roluri de comedie, dramă, roluri de compoziție, cu predilecție comice, pe scena Teatrului Național din Iași, a Teatrului Național din București, în teatrul radiofonic, pe marele și pe micul ecran. Între 1971-1974 i-a fost încredințată conducerea Teatrului din Ploiești.

Marcel Anghelescu a interpretat, cu vocea sa memorabilă, roluri și în numeroase piese de teatru radiofonic: „D’ale carnavalului” (alături de Grigore Vasiliu Birlic, Niky Atanasiu, Radu Beligan, Cella Dima, Carmen Stănescu ș.a.) (1951); în comediile „O noapte furtunoasă” și „O scrisoare pierdută” (1952); în „Bădăranii”, de Goldoni (alături de Grigore Vasiliu Birlic, Tanți Cocea, Niky Atanasiu, Alexandru Giugaru, Cella Dima, George Calboreanu și Radu Beligan); „Însurătoare” și „Revizorul” de Gogol; „Jocul de-a vacanța” și „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian; „Comedia erorilor”, „Hamlet” și „Nevestele vesele din Windsor” de Shakespeare; „Istoria ieroglifică” de Dimitrie Cantemir; „Jocul amăgirii” de Pierre Corneille; „Omul cu mârțoaga”, după George Ciprian, în regia lui Romeo Chelaru; „Greșelile unei nopți”, în regia lui Paul Urmuzescu; „Familia anticarului” de Carlo Goldoni, în regia lui Paul Urmuzescu ș.a. A colaborat cu Aurel Baranga, scenarist și regizor, la piesa „Fii cuminte, Cristofor!”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s