Ion Luca Caragiale – O Noapte Furtunoasă

646x528

„O noapte furtunoasă” este o comedie a moravurilor de mahala, ilustrând aspecte sociale și psihologice specifice locuitorilor de la periferia Capitalei, cu scandaluri și „ambițuri” de familti, cu nelipsitul triunghi conjugal, o lume pe care Caragiale a iubito cu patimă: „Mă înnebunesc după evenimentele de senzație, vesele sau funebre, parade, accidente, crime, sinucideri, scandaluri... [...] îmi trebuiesc diminea cum deschid ochii știri palpitante, dacă nu adevărate, măcar... altfelDezmiirea lor seara mă mâhnește peste măsură și nu mă pot mângâia decât a doua zi cu o născocire și mai și”

Principalul mijloc artistic de realizare al acestei comedii este comicul de situație, alături de care se manifestă şi comicul de limbă), comicul de nume, comicul de caracter și comicul de intenție.

Vă invităm să ascultați mai multe variante radiofonice ale acestei piese de teatru:

În continuare, vă invităm să ascultați o relatare din ciclul „Biografii, memorii” despre comedie:

Filmul „O noapte furtunoasă”, în regia lui Jean Georgescu, ecranizarea piesei lui Ion Luca Caragiale și, totodată, prima transpunere cinematografică a universului comic al marelui dramaturg, a avut premiera de gală la 22 martie 1943, la cinematograful bucureștean Aro, proaspăt renovat. Filmul respectă firul epic al piesei de teatru.

În ceea ce privește distribuția, ea a fost formată, în mare parte, din actori debutanți, la vremea aceea, care aveau, însă, să devină artiști consacrați ulterior. ”O noapte furtunoasă” este chiar filmul de debut al marelui actor Radu Beligan, care-l întruchipează pe Rică Venturiano. Alături de el, îi regăsim pe Alexandru Giugaru, în rolul lui Jupân Dumitrache, pe Iordănescu Bruno, în cel al lui Nae Ipingescu, pe George Demetru, în rolul lui Chiriac, pe elevul Ion Baroi, ca Spiridon, pe Maria Maximilian, în rolul Vetei, și pe Florica Demion, în cel al Ziței. În film au mai jucat Gheorghe Ciprian, Miluță Gheorghiu, I.D. Ionescu, Doina Missir, Elena Bulandra, Vasiliu Falti, Jean Moscopol și Cornelia Teodosiu.

Vă invităm să ascultați în continuare evocarea despre crearea filmului:

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s