Henrik Ibsen – Peer Gynt (1984)

mtiwnja4njmzndm5mjkwodky

„Peer Gynt” este o piesă în cinci acte în versuri. Este una dintre cele mai jucate piese norvegiene. Ibsen credea că „Per Gynt”, basmul norvegian după care este bazată piesa, este de fapt înrădăcinată, cu multe dintre personaje modelate după propria familie a lui Ibsen, în special părinții săi (Knud Ibsen și Marichen Altenburg). De asemenea, Ibsen a mai fost inspirat și de colecția de basme norvegiene ale lui Peter Christen Asbjørnsen, apărute în anul 1845.

Conform lui Klaus Van Den Berg, „scenariul cinematic îmbină poezia cu satira socială și scene realistice cu cele supranaturale”. „Peer Gynt” a fost descrisă ca o poveste a unei vieți bazate pe procrastinare și evitare.

Destinul lui Peer Gynt este pur şi simplu plauzibil: puţin Don Juan,  puţin aventurier, puţin mediocru şi puţin nebun, dar cu pusee violente din toate acestea, ceea ce îl face mai dramatic. Piesa ne relevă faptul tulburător că trăim printre o mulţime de Peer Gynt, iar cei diferiţi fundamental de el constitue mai degrabă excepţia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s