Victor Hugo – Cocoșatul De La Notre-Dame (1956)

victor_hugo

Având o mare cocoașă în spate și o față diformă, Quasimodo, eroul tragic din romanul „Cocoșatul de la Notre Dame” al lui Victor Hugo, a fost dintotdeauna considerat un personaj fictiv, erupt din adâncurile imaginației autorului. Totuși, o nouă descoperire pare să dezvăluie modelul real din spatele eroului poveștii lui Hugo, poveste care vorbește despre clopotarul surd de la Notre Dame și despre iubirea sa neîmpărtășită pentru țiganca Esmeralda.

Indicii care sugerează că personajul Quasimodo a fost creat pe temelia unei figuri istorice au fost desprinse din memoriile lui Henry Sibson, un sculptor britanic din secolul al XIX-lea. Acesta a fost angajat la catedrala franceză aproximativ în aceeași perioadă în care a fost scris romanul lui Hugo, iar jurnalul lui menționează existența unui meșter lucrător în piatră cocoșat care muncea și el la restaurarea clădirii. Deși documentele care vorbesc despre aceste lucruri au fost achiziționate de instituția britanică pentru arhive Tate Archive încă din 1999, abia de curând s-au luat la cunoștință referirile la „sculptorul cocoșat” ce a lucrat la Notre Dame. În scrierile lui, Sibson îl menționează pe acesta sub denumirea „Le Bossu”, care înseamnă „cocoșatul”.

Victor Hugo a început să scrie „Cocoșatul de la Notre Dame” în 1928, iar cartea a fost publicată trei ani mai târziu. Autorul avea o mare aplecare spre ideea de restaurare a catedralei, arhitectura acesteia fiind o temă majoră a cărții lui Hugo. Legăturile sale strânse cu Notre Dame fac probabil ca autorul să se fi cunoscut personal cu Le Bossu, din care să-și fi inspirat personajul Quasimodo.

Vă invităm să ascultați în continuare dramatizarea radiofonică a acestei cărți:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s