Dumitru Solomon – Elogiul Nebuniei (2007)

pers-dumitru-solomon

Dumitru Solomon este un scriitor polemic, ale cărui texte, pline de vervă oratorică, acoperă un spectru larg de specii teatrale: de la comedie (unde este foarte suculent şi, dacă n-ar fi moralizator, ar fi de talia lui Theodor Mazilu), la „drama de idei” camilpetresciană, cu substrat adesea interpretabil politic.

Discret inovator al formei textului de teatru în anii ’70, creator de personaje memorabile mai ales prin efigia lor (Socrate, Erasm), dramaturgul nu ştie să le „facă să facă”, dar ştie cum să le structureze oratoric discursul, pentru a le drapa personalitatea. Inabilitatea de a crea „personaje negative” duce, în multe din piesele lui „serioase”, la dezechilibru intern, dar îi eliberează filonul comic, verva benign-sarcastică ce nu decade în injurie sau vulgaritate.

Dintre piesele cu filozofi, cea mai reuşită, prin portretizarea intelectualului, credibilă şi complexă, este totuşi „Elogiul nebuniei”, care nu suferă de idealizarea din „dramele de idei”, unde personajele pierd măsura şi se dedau sapienţialului polemic, iar ritmul vorbirii lor este nediferenţiat.

Vă invităm să ascultați dramatizarea radiofonică făcută de Mihai Lungeanu în anul 2007 a acestei piese:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s