Radu F. Alexandru – Poveste Despre Tatăl Meu (2016)

raduf-alexandru%3amargaatransformaticr%c3%83ntr-unadev%c3%84%c6%92ratministeralpropagandei_261267

„Poveste despre tatăl meu” de Radu F. Alexandru este un spectacol cu suspans, construit cu sârguință de regizorul Gelu Colceag, în care însă, intervine uneori confuzia prin lipsa elementului logic al derulării acțiunii.

Textul abundă în monologuri în ideea ilustrării acțiunii prin relatări ale diverselor personaje. Un prim exemplu ar fi personajul Irina (Ioana Anastasia Anton). Este povestitorul tragediei suferite de familia sa, o adolescentă ce își prețuiește părinții, pe Andrei (Gelu Nițu), arhitect și pe Anca (Crina Mureșan), violoncelistă. Personajul rezumat la monologuri devine un schematic povestitor, iar minunata tânără actriță Ioana Anastasia Anton se luptă să îi dea credibilitate prin sensibilitatea investită în interpretare.

Acțiunea s-ar desfășura într-o singură zi. Suspansul are la bază intervenția în viața lui Andrei a fostei soții, Lucia, dispărută în urmă cu șaisprezece ani, pe care întâmplarea face să o întâlnească astăzi, în trafic, la un stop. Lucia este absentă ca prezență în acțiune, dar stârnește curiozitatea publicului pentru posibila sa apariție, după căutările lui Andrei. Se află apoi, că în dispariția sa ar fi fost implicată fosta securitate, acțiunea petrecându-se în zilele noastre după ce Andrei și-a refăcut viața alături de Anca. Mai intervin pentru amplificarea suspansului un ministru de astăzi, George (Mircea Nicolae Crețu), cunoștința a lui Andrei și ofițerul care l-a anchetat în urmă cu șaisprezece ani, Bujor (Dan Bădărău), în prezent general la pensie. Sunt personaje argument, dar fără consistență prin care se vrea a se atenționa asupra unei idei remarcabile, dramele făptuite de fosta securitate.

Regizorul Gelu Colceag și actorii distribuiți, repară prin tensiunea aplicată interpretării teatrale, aspectele confuze ale unor situații din piesă. „Poveste despre tatăl meu” are șansa de a fi un spectacol de interes pentru public prin suspansul impus de reprezentarea scenică a textului pe o temă deosebită despre trecutul ce poate afecta și în prezent existența oamenilor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s