Biografii, Memorii: Cezar Bolliac (1976)

220px-cezar_bolliac

Cezar Bolliac a fost poet, publicist, folclorist, arhivist, arheolog (primul de la noi din țară) și om politic. A fost fiul greco-italianului Anton Bogliako şi al grecoaicei Zinca Kalamogdartis, este crescut şi educat de cel de-al doilea soţ al mamei sale, stolnicul Petrache Pretz. Începând cu anul 1843 este membru, alături de Nicolae Bălcescu și Eftimie Murgu, în Societatea (secretă) Masonică Frăția.

Este unul dintre fruntașii Revoluției de la 1848, participând la toate acțiunile ei importante: este prezent la citirea proclamației revoluționare, este însărcinat „să ridice tabacii și marginații și tinerimea din București, dă meargă gloata la Palat și să ceară sancționarea Constituțiunii” (după cum scria Ion Ghica în „Scrisori”), este secretar al guvernului provizoriu, vornic al capitalei și membru în comisia pentru dezrobirea țiganilor.

După înfrângerea revoluționarilor, ia drumul exilului, mai întâi în Ardeal. În primăvara anului 1849 editează ziarul politic „Espatriatul” (la Brașov), cu subtitlul „Dreptate, Frăție”. În toamna aceluiași an trebuie însă să părăsească Transilvania, deoarece împreună cu Bălcescu i-a susținut pe revoluționarii unguri. Trece prin Constantinopol și ajunge la Paris spre sfârșitul anului 1850. Se stabilește la Paris împreună cu majoritatea revoluționarilor exilați.

După 1857, interdicția de a veni în țară îi este ridicată. Se întoarce pe la mijlocul verii și este propus candidat de Ilfov al Divanului ad-hoc muntean. Devine cel mai aprig luptător al ideei de Unire. A lui este ideea ca Alexandru Ioan Cuza să fie dublu ales ca domnitor la Iași și București.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s