Ion Luca Caragiale – Două Cazuri (2016)

i-l-caragiale

Spectacolul radiofonic „Două cazuri după Ion Luca Caragiale: Groaznica sinucidere din strada Fidelităţii şi Inspecţiune” alătură, ca într-o oglindă, două schiţe caragialiene, două cazuri de sinucidere (de fapt, un simulacru şi o sinucidere autentică), reflectate în presa vremii, care se dovedeşte a fi la fel de amatoare de senzaţional şi la fel de capabilă de mistificare, precum presa noastră de secol 20 şi 21.

Spectacolul se distinge prin calitatea scenariului radiofonic, prin atenta elaborare sonoră, prin ineditul viziunii regizorale, percutantă şi de o rafinată expresivitate. Textul caragialian, păstrat integral, este proiectat pe mai multe planuri auditive, ceea ce creează o întreagă lume, populată de vecine din mahala, medici interni, amici care fac conversaţie la berărie, funcţionari ori inspectori financiari, tipologii bine individualizate, dar şi de reporteri şi crainici, care preiau rolul povestitorului şi transformă toate evenimentele relatate în ştiri de senzaţie.

Montarea radiofonică impresionează prin insolitul său şi prin stilul viu, dinamic, incitant. Întâmplările sunt comunicate publicului în stilul reportajelor de teren, secvenţele sunt punctate de semnale sonore, ca în programele televiziunilor de azi, aducând, în acelaşi timp, şi specificul epocii lui Caragiale, acea atmosferă atât de aparte şi punând în lumină virtuţile textului, teatralitatea faptelor şi a dialogurilor.

Un lucru interesant despre această piesă este că sunetul este în sistem dolby sorround. Pentru o audiție „așa cum trebuie” (a se citi „pentru o experiență auditivă de calitate / excepție”), ar trebui să o ascultați ori la un sistem 5.1, ori la căști.

Anunțuri

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. ion stelian spune:

    Multumesc frumos !

    1. Fan Teatru Radiofonic spune:

      Cu multă plăcere, stimate domn!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s