Biografii, Memorii: Gheorghe Lazăr (1974)

a51d3ba76694d9698723de1f3be507bb

Gheorghe Lazăr este născut la Avrig în 1779. Creşte în casa baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei ce îşi avea palatul de vară la Avrig. Studiază la Sibiu la colegiul iezuit (ce astăzi îi poartă numele) iar apoi la Cluj. Studiile universitare şi le definitivează la Viena, unde studiază istorie, filosofie şi ştiinţe exacte. Tot la Viena studiază şi teologia. Este hirotonit ca preot şi arhidiacon dar revine la Sibiu. Va fi criticat pentru ideile sale liberale şi reformatoare în privinţa dezvoltării Bisericii din Transilvania.

Unii cercetători susţin că el a fost la un moment dat şi subiectul unei nominalizări la postul de episcop. La Sibiu predă la şcoala teologică ortodoxă (clădirea există şi astăzi pe strada Reconstrucţiei). Aici începe să introducă tot mai mult limba română şi litele latine. Intră în conflict cu episcopul ortodox, este destituit de guvernatorul provinciei şi pleacă în 1816 la Bucureşti. Ajutat de elita românească va promova tot mai mult limba română în predare.

Este fondatorul primei şcoli cu predare în limba română din Ţara Românească, actualul Colegiu „Sf. Sava”. Tot în Bucureşti realizează primele ridicări topografice ale unor moşii din principat. Se implică în viaţa politică a Ţării Româneşti. Ajutându-l pe Tudor Vladimirescu în apărarea Bucureştiului. După înfrângerea mişcării pandurilor, este nevoit să părăsească principatul. Se retrage la Sibiu şi apoi la Avrig. Moare în 1823, fiind înmormântat în curtea bisericii ortodoxe din localitate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s