Biografii, Memorii: Spiru Haret (1976)

hp

A fost profesor suplinitor la Gimnaziul „Mihai Bravul”, apoi profesor de mecanică rațională, algebră și geometrie analitică la Catedra de Mecanică Rațională de la Facultatea de Științe din București (1878-1910). A predat, în paralel, matematici la Seminarul „Nifon”, apoi mecanică rațională la Școala de Artilerie și Geniu (1881), iar din 1885 — algebră superioară, trigonometrie și geometrie analitică la Școala de Poduri și Șosele din București.

În paralel cu activitatea didactică, Spiru Haret s-a implicat și în viața politică, unde, ca membru al Partidului Național Liberal, s-a preocupat de domeniul învățământului.

A ocupat funcții importante în sistemul de învățământ. A fost, astfel, membru în Consiliul permanent de instrucțiune, inspector general al școlilor (1883-1884), secretar general al Ministerului Instrucțiunii Publice (1885-1888), ministru al Instrucțiunii Publice și Cultelor (31 martie 1897-11 aprilie 1899, 14 februarie 1901-22 decembrie 1904, 12 martie 1907-29 decembrie 1910).

Prin inițiativele și măsurile sale a reorganizat învățământul de toate gradele (secundar, superior și profesional), s-a ocupat de organizarea școlară cu tendințe practice, învățământul meseriilor și agriculturii la sate, școala primară pe baze științifice, a introdus pentru prima oară obligativitatea învățământului primar și aceleași programe școlare la sate și la orașe, dezvoltarea educației fizice și a culturii muzicale în școli ș.a.

A elaborat, împreună cu Constantin Dumitrescu-Iași, „Legea învățământului secundar și superior” (1898), înființând cele trei secțiuni ale claselor V-VIII, clasică, modernă și reală. Tot Spiru Haret a reorganizat școlile normale, care pregăteau învățători, înființând pentru aceștia și ”Biblioteca pedagogică”, iar în 1905 a fondat ”Revista Generală a Învățământului”. Tot el a înființat grădinițele pentru copii (1897). Între 1897-1910 au fost construite în toată țara 2.343 de școli.

De asemenea, a depus o intensă activitate pentru introducerea noului calendar, pentru realizarea recensământului din 1913 după metode științifice, precum și altele.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s