Selma Lagerlöf – Fântâna Celor Trei Magi (1992)

lagerlof_portrait_photo

Se spune că primele persoane care l-au văzut pe pruncul Iisus au fost cei trei crai de la răsărit. Ei au bătut cale lungă pentru a-l întâlni pe regele iudeilor, căruia i-au adus în dar aur, smirnă și tămâie.

Cei trei magi sunt pomeniți în Evanghelia după Matei, fără să li se dea numele – dar tradiția spune că aceștia erau Melchior, Gaspar și Baltazar. Deși în perioada respectivă magii erau văzuți ca niște vrăjitori, cei trei crai sunt considerați înțelepți, deoarece au interpretat apariția stelei pe cer ca un semn al venirii celui mai mare rege de pe Pământ, mai mare decât însuși regele David.

Pe cer s-a ivit o stea care lumina mai puternic decât toate celelalte, fiind vizibilă chiar și ziua. Ea a fost văzută de trei magi. Ei auziseră de profeția conform căreia un astru ceresc strălucitor urma să vestească nașterea regelui iudeilor. Magii au pornit la drum și au călătorit zi și noapte, fără să simtă oboseala, foamea sau frigul. Au fost ghidați de stea până la staulul din Bethleem, unde steaua a dispărut de pe cer. Neîncrezători în ceea ce văd, pleacă mai departe, de data aceasta nemaifiind însoțiți de către stea, astfel călătoria lor devenind un chin. Când își dau seama de greșeala făcută, steaua reapare și îi ghidează înapoi la staul. Fântâna reprezintă reflexia smereniei ce îi cuprinde când se căiesc.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s