Ina Sterescu – Viața Și Faptele Sfântului Vasile Cel Mare (2004)

sfantul-vasile-cel-mare

Sfântul Vasile a trăit între 330 şi 379, în timpul împăratului Constantin. S-a născut într-o familie înstărită, în Cezareea Capadociei, părinţii săi fiind credincioşi. Tatăl, Vasile, era dascăl, iar mama, Emilia, o femeie extrem de frumoasă, a născut patru fii, Petru, Sfântul Vasile, Grigorie şi Navcratie, şi o fiică, Macrina. Cei trei fraţi ai Sfântul Ierarh Vasile cel Mare au făcut, la rândul lor minuni, Petru, fratele cel mai mare, fiind episcop al Sevastiei, Grigorie, episcop al Nissei, iar Navcratie, pustnic şi făcător de minuni.

Episcop al Cezareii, Sf. Vasile a avut, de asemenea, şi rangul de Mitropolit al Capadociei și Exarh al Pontului. Autoritatea sa se întindea între Munții Balcani, Marea Mediterană, Marea Egee și până la Eufrat. A fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei în anul 370, într-o perioadă grea pentru biserică.

Înzestrat pentru studiu, a iubit cartea şi a învăţat în şcoli din Cezareea, Bizanţ, dar şi Atena, unde l-a cunoscut SF. Grigorie de Nazians, cu care a legat o strânsă prietenie.

Noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie se mai numeşte Revelion sau seara Sfântului Vasile. În tradiţia românilor, în noaptea de Anul Nou, copiii umblă cu sorcova urând de viaţă lungă, sănătate şi spor în casă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s