Nastratin Hogea

nastratin

Nastratin Hogea a fost un învăţat şi filozof care a trăit în Turcia şi care sprijinea oamenii de rând în defavoarea bogătaşilor, fiind cunoscut prin povestirile sale amuzante şi prin anecdote. Multe dintre acţiunile lui Nastratin pot fi descrise ca fiind ilogice şi totuşi pline de logică, ciudate şi totuşi normale, prosteşti şi totuşi inteligente, simple dar totuşi profunde. Ceea ce sporeşte unicitatea sa este felul în care reuşeşte să-şi transmită mesajele într-un fel nonconvenţional, totuşi foarte eficient, printr-o simplitate profundă.

De-a lungul generaţiilor, noi povestiri au fost adăugate, altele modificate, iar personajul şi poveştile sale s-au răspândit şi în alte regiuni. Temele povestirilor au devenit parte a folclorului multor ţări şi exprimă imaginaţia colectivă a mai multor culturi. Deşi multe dintre povestiri îl ilustrează pe Nastratin în satul său natal, ele fac referire la concepte care au o oarecare atemporalitate. Acestea înfăţişează un tip de înţelepciune populară viguroasă care triumfează în faţa tuturor încercărilor.

În zilele de azi, poveştile lui Nastratin sunt răspândite în numeroase regiuni şi au fost traduse în multe limbi.

Unele dintre snoavele despre Nastratin au fost scrise de către Anton Pann. În anul 1965 s-a creat o adaptare radiofonică a acestora, avându-l pe Ion Lucian în rolul titular:

De asemenea, în anul 1987 s-a realizat și o evocare a personajului, pe care vă invităm să o ascultați în continuare:

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s