Ștefan Nenițescu – Trei Mistere (1991)

ioan-nenitescu

IESLELE

Bătrânul Iosif Cristea este plin de gânduri negre și dubii, în noaptea în care soția lui naște. Maria, fosta lui slujnică, altădată bună doar în bucătărie și la cârpit ciorapii, este femeia lui, căci viața a făcut „un singur om cu două trupuri: bărbat și femeie”. Cei doi au o discuție în noaptea de Ajun, răscolind amintiri din copilăria lui Iosif. Acesta recunoaște că mereu și-a dorit un băiat, însă nu a avut parte de vreunul până la această vârstă. Maria face o analogie cu părinții Pruncului. La un moment dar, primesc vizita unor necunoscuți, precum cei veniți în vizită la Sfântul Copil. La final se naște Copilul.

CÂNTECUL COCOȘULUI

O repovestire a momentului când Petru se leapădă de trei ori de Mântuitor. În această relatare, se pune accent pe reacția oamenilor din cetate și pe discuțiile iscate după arestarea lui Iisus.

NEBUNUL

În cea de-a treia parte, „Nebunul”, acțiunea are loc într-o cârciumă, în ajunul Paștilor. Clienții se uită la nebunul ce „lălăie” cântece religioase. Tinca, crâșmărița, începe să le povestească de unde a venit acesta. Nebunul se bagă în vorbă cu clientela cârciumii, începând să le spună povestea dării jos de pe cruce a Mântuitorului.

După plecarea clienților, precum și a nebunului, Tinca rămâne singură cu Iancu, amantul luat după ce Ilie, soțul ei, a fost închis pentru crimă. După o mică ceartă, Iancu recunoaște că el a înfăptuit crima de care Ilie a fost acuzat, acesta neputându-se apăra deoarece fusese la furat de lemne. Motivul crimei a fost ca Tinca să rămână numai a lui.

Ilie evadează pentru că nu mai poate trăi fără Tinca și bate la ușa lor. Îi cere Tincăi să îl ascundă pentru o zi, având în gând să îi spună judecătorului să îl ierte, căci are o nevastă „iubitoare și fidelă”, de dorul căreia se stinge, sperând că și acesta să aibă o nevastă pe care o iubește. Aflând că Iancu este ibovnicul Tincăi, Ilie sare la gâtul acestuia. Iancu îl omoară cu același cuțit cu care a înfăptuit prima crimă. Clopotele sună, iar nebunul vine la ușa crâșmei și începe să vestească învierea. Cei doi își recunosc crima în fața nebunului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s