Cornel Udrea – Insula Cu Amintiri (2008)

florin_piersic-3__large

Marele actor Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj, din părinţi bucovineni (mama – originară din Valea Seacă, tatăl – medic veterinar, originar din Corlata). Și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta şi Cajvana, apoi în Cernăuţi şi, ulterior, la Cluj-Napoca, unde a urmat Liceul de băieţi nr. 3 (în prezent, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”).

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1957, iar spectacolul de absolvire a fost „Peer Gynt” de Henrik Ibsen.

La doi ani după absolvire, a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, obţinând rolul principal în „Discipolul diavolului”. Au urmat „Tragedia optimistă”, „Oameni şi şoareci” sau „Orfeu în Infern”, piese care au scos în evidenţă talentul şi naturaleţea actorului. De-a lungul anilor, a interpretat zeci de roluri pe scena Naţionalului bucureştean, în piese ca „Act veneţian”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Gaiţele”, „Idiotul”, „Logodnicele aterizează la Paris”, „Cartea lui Ioviţă”.

Are roluri diverse în filme, cele mai cunoscute fiind Mărgelatu (rol cu care se identifică în conștiința publicului) și Anghel Șaptecai.

De-a lungul timpului, Florin Piersic a primit titlul de „Cetăţean de Onoare” al mai multor oraşe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucureşti şi Galaţi. În Cluj-Napoca, un cinematograf poartă numele actorului. La 10 decembrie 2012, actorului i s-a acordat cetăţenia Republicii Moldova prin decretul preşedintelui acestei ţări, Nicolae Timofti.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

În „Insula cu amintiri”, Cornel Udrea construiește, alături de compozitorul Ion Tudor, o feerie muzicală prin care Florin Piersic pleacă pe tărâmul amintirilor muzicale. Alături de el stau Adriana Trandafir, Emilia Popescu și Valentin Uritescu.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s