Biografii, Memorii: Gheorghe Marinescu (1978)

Gheorghe Marinescu a scris peste 1000 de publicații și a făcut una dintre cele mai mari descoperiri din domeniul neurologiei moderne. Numele lui este legat de tratamentul paraliziei generale.

După terminarea facultății, primește o bursă de studii la Paris, acolo unde își clădește studiile, iar după 9 ani petrecuți în Franța, Gheorghe Marinescu revine la București (la 1 mai 1897), unde își ia doctoratul și e numit director al departamentului de Neurologie Clinică de la Spitalul Colentina. În paralel conduce și un departament profesional, înființat special pentru el la Spitalul Pantelimon.

Gheorghe Marinescu a realizat sau supravegheat studii despre epilepsie și epidemia de encefalită letargică. A folosit metode experimentale ca transplantul și culturile de țesut nervos. A contribuit la localizarea fomațiunilor nervoase. A studiat fiziologia și fiziopatologia sistemului nervos, fiind primul medic din lume care a folosit metoda encefalografică și metoda reflexelor condiționate în studiul isteriei, a nevrozelor sau a epilepsiei. A izolat o boală a sistemului nervos, cunoscută sub numele de Sindromul „Marinescu – Sjoegren”.

Din anul 1925 se preocupă intens de problema sclerozei multiple. A fost adeptul originii virale a acestei boli, considerând că distrucția tecii de mielină a fibrelor nervoase este datorată unei lipaze mielolitice, conținută în virusul patogen. A presupus că această activitate biochimică ar putea fi împiedicată prin injectarea intrarahidiană de lecitină. Astfel, a adminisrat intrarahidian lecitina sub formă de emulsie în ser fiziologic, obținând rezultate pozitive la mai multe cazuri, iar această metodă a numit-o antifermenoterapie.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s