Hans Christian Andersen – Hainele Cele Noi Ale Împăratului (2017)

Hans Christian Andersen - interior

Pe data de 2 aprilie 1805 se năștea în Danemarca cel ce era să devină cel mai mare povestitor al lumii. În opera sa (alcătuită din multe romane, eseuri, poezii, note de călătorie si poveşti) se găsesc 180 de titluri de povești. Drept mulțumire pentru scrierile sale, simbolul capitalei daneze este statuia Micii Sirene, unul dintre personajele lui Andersen. Totodată, un premiu literar important din Danemarca îi poartă numele. Tot din cauza lui Andersen, începând cu anul 1967, pe data de 2 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a Cărții Pentru Copii. Anul acesta are loc sărbătoarea cu numărul 50!

În „Hainele cele noi ale împăratului”, deși scrisă în secolul al XIX-lea, avem un subiect incredibil de actual, prezent în orice perioadă istorică. Cu puțină imaginație, putem transporta acțiunea în zilele noastre, când multe persoane se limitează la aparență și nu la esență, considerând mai importante hainele de firmă decât caracterul unui om.

Personajul principal din poveste este un împărat pasionat de hainele sale și preocupat mai degrabă de modul cum se îmbracă decât de obligațiile față de popor. Într-o zi, sosesc la Curte doi croitori inediți: conform spuselor acestora, hainele create de ei sunt vizibile doar pentru cei inteligenți și potriviți pentru funcția pe care o ocupă; hainele nu pot fi văzute de cei „proști” și nepotriviți pentru funcția lor. Așa să fie oare sau cei doi croitori mint?

Vă invităm să ascultați cea mai nouă versiune radiofonică a acestei povești plină de învățăminte a lui Andersen.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s