Henrik Ibsen – Împărat Și Galilean (2009) – Partea 1: Cezarul Iulian

114201_1

„Împărat și Galilean” este lucrarea dramatică asupra căreia autorul și-a concentrat atenția creatoare timp de aproape un deceniu (1864-1873), cercetând multiple surse istorice, revenind neobosit asupra a ceea ce Ibsen numea opera sa capitală. Piesa este centrată pe conflictul dintre credința creștină, teroarea generată de persecuțiile exercitate la ordinul Împăratului Iulian Apostatul și dorința de putere absolută a acestuia. Este dezvoltată ciocnirea dintre puterea pământească, vremelnică, și cea divină, ordonatoare a Universului.

Ibsen aduce în prim-plan în piesă, alături de personajul principal (împăratul Iulian Apostatul), figurile Sfinților capadocieni (Vasile cel Mare, Grigorie de Nazians, Macrina (sora Sfântului Vasile cel Mare) și mulți alții), într-o dezbatere extrem de dramatică a punctelor de vedere privitoare la credința creștină care se consolida atunci în spirit profund ortodox. Creștinii persecutați sunt exponenți ai temei martiriului, iar chipurile lor conturează un fabulos personaj colectiv, în această frescă ibseniană a creștinismului primar.

Vă invităm să ascultați prima parte a acestei piese (dintr-un total de cinci), împărțită în patru episoade. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ !!!

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s