Constanin Venerus Popa – Capitularea (2017)

constantin venerus popa - interior

Piesa „Capitularea” face parte, alături de „Dureroasa neutralitate” și „Vara marelui război” din ciclul de piese de teatru radiofonic închinate evenimentelor din Primul Război Mondial. Pe când primele două povestesc evenimentele premergătoare sau de început a războiului, piesa de față ne arată ce s-a întâmplat la începutul anului 1918.

Pe data de 5 martie 1918 se semnează la Buftea (în apropierea Bucureștiului) Tratatul preliminar de pace între România și Puterile Centrale, pe baza căruia încep la București, pe data de 9 martie, tratativele în vederea încheierii păcii.

Pe data de 24 aprilie 1918 se semnează Tratatul de pace de la București, dintre România, pe o parte, și Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria și Turcia, pe cealaltă parte. România este nevoită să cedeze Dobrogea, să accepte rectificări de frontieră în Carpați și să încheie convenții economice dezavantajoase pentru ea.

România s-a văzut nevoită să încheie acest armistiţiu, de fapt o veritabilă capitulare, plină de amputări teritoriale, de despăgubiri uriaşe, de angajamente la concesiuni păguboase, dar care, din fericire, nu au fost niciodată aduse la îndeplinire. Actul capitulării nu a fost niciodată semnat de Regele Ferdinand, ca atare nu a avut efecte juridice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s