Dimitrie Cantemir – Istoria Ieroglifică (1973)

dimitrie cantemir - interior

Prin grija tatălui său, domnitorul Constantin Cantemir, copilul Dimitrie a beneficiat de timpuriu de o formare intelectuală prin care au fost cultivate darurile sale înnăscute pentru cunoaștere. Când evocă viața tatălui său, Dimitrie Cantemir își exprimă recunoștința pentru formarea primită, pentru că i s-a îngăduit să învețe și să aprofundeze latina, greaca și slavona. Dimitrie Cantemir își continuă formarea la Constantinopol, unde începe apoi şi redactarea operei sale. Între anii 1693 și 1710 sunt redactate aproape 2000 de pagini. Performanța ca autor nu constă doar în numărul și diversitatea operelor, ci și în originalitatea remarcabilă pentru epoca respectivă. Este semnificativ faptul că primele lucrări încearcă să valorifice potențialul limbii române.

„Istoria ieroglifică” este o alegorie, un pamflet politic, o fabulă, un eseu filosofic. Tema o constituie conflictul dintre Brâncoveni și Cantemirești pentru ocuparea tronului Moldovei de către Mihail Racoviță, o rudă a domnitorului din Țara Românească, în defavoare fraților Cantemir. Conflictul s-a manifestat între anii 1688 și 1705 și este prezentat sub forma alegoriei luptei dintre Țara Păsărilor și Țara Patrupedelor, vreme de 17 ani (alegoria are la bază însemnele de pe steagul fiecărei zone). Cantemir demască astfel intrigile subterane ale politicii din acea vreme.

Vă invităm să ascultați în continuare dramatizarea radiofonică a acestei scrieri a lui Dimitrie Cantemir, realizată impecabil de Valeriu Sîrbu.

[UPDATE]

De asemenea, trei ani mai târziu s-a realizat și o emisiune din ciclul „Biografii, memorii”, pe care vă rugăm să o ascultați în continuare:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s