Miguel de Cervantes Saavedra – Iscusitul Hidalgo Don Quijote De La Mancha (2004)

miguel de cervantes - interior

Pe data de 23 aprilie s-au împlinit 401 ani de la moartea scriitorului Miguel de Cervantes Saavedra. Ca o coincidență, moare în aceeași zi cu William Shakespeare, de care îl leagă altă coincidență. Primul volum al romanului lui Cervantes despre cavalerul nebun apare în același an în care se joacă pentru prima oară piesa lui Shakespeare despre regele nebun, „Regele Lear” (1605).

Original concepută ca o satiră la adresa romanelor romantice la modă în acea perioadă cu și despre cavaleri (de care era „dependentă” chiar și soția lui), opera lui Cervantes descrie realist ce i se întâmplă unui cavaler (Don Quijote), cu capul zdruncinat de la citirea multor cărți romantice de gen, ce pleacă cu Rosinanta, calul său rablagit și cu pragmaticul său slujitor Sancho Panza în căutarea aventurii.

Probabil că niciun mit modern nu a fost atât de persistent ca cel creat de Cervantes. Acesta a sintetizat genul epic și dramatic într-o formă nouă care a devenit romanul modern, iar personajele pe care le-a modelat, împreună cu obsesiile lor, au pătruns în cel mai profund nivel al culturii noastre, încât chiar și cei care nu au citit niciodată aventurile cavalerului descris de Cervantes, îl recunosc imediat pe vizionarul absurd Don Quijote sau pe pragmaticul său însoțitor, Sancho Panza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s