Biografii, Memorii: Lia Manoliu

646x404

Azi, marea doamnă a atletismului românesc, Lia Manoliu, ar fi împlinit 85 de ani. Lia Manoliu a rămas în memoria generaţiei actuale prin prisma complexului sportiv care-i poartă numele, însă puţini sunt cei care ştiu cine a fost cu adevărat această sportivă complexă. Scurt şi cuprinzător spunem despre această doamnă de legendă: că s-a născut la Chişinău, a devenit specialistă în aruncarea discului, iar între 1952 şi 1972 a participat la toate cele 6 ediţii ale Jocurilor Olimpice. A cucerit aurul în 1968 la Ciudad de Mexico.

Încă din copilărie, Lia era cunoscută ca o sportivă polivalentă. Nu era sport unde să nu se implice şi ea. Aceasta şi-a stabilit drumul în momentul în care, la numai 18 ani, pe 22 mai 1950, izbutea să devină prima sportivă din România care a aruncat discul la peste 40 de metri, iar 10 ani mai târziu, trecea şi pragul de 50 de metri.

Până să se dedice definitiv atletismului, Lia Manoliu a făcut performanţă în tenis de masă, baschet şi volei.  La atletism se poate lăuda cu 12 titluri naţionale la aruncarea discului şi alte 7 balcanice. Toate aceste rezultate sunt doar o parte din performanţele uluitoare ale celei considerate ultima reprezentantă a „omului Renaşterii” în sportul mondial.

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

  1. betino31 spune:

    Foarte interesanta piesa aceasta biografica despre una dintre cele mai mari sportive ale Romaniei, fosta presedinta a C.O.R. S-a nascut intr-un an olimpic, 1932 si a murit tot intr-un an olimpic, dar o editie de iarna, Nagano 1998. Inca nu am o postare speciala doar despre Lia Manoliu pe blogul meu de sport, dar salut aceasta postare cu ocazia aniversarii nasterii sale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s