Panait Istrati – Ciulinii Bărăganului (1989)

panait istrati - interior

„Ciulinii Bărăganului” este capodopera lui Panait Istrati. Este un omagiu adus poporului României și țăranilor ce și-au pierdut viața în răscoala de la 1907. Totodată este un elogiu adus copilăriei care eliberează omul din tirania timpului și a vremurilor.

Bărăganul este prezentat ca o fiinţă nemiloasă şi vinovată de viaţa mizerabilă şi sărăcăcioasă a localnicilor din jur. Acest ţinut se află într-o permanentă luptă cu omul pe care nu-l iubeşte şi-i oferă în schimb doar ciulini şi nimic altceva. Suflet veninos al Bărăganului îl face să fie veşnic singuratic, lipsit de orice copac crescut pe spatele său şi să ascundă apa în adâncuri.

Soarta ţăranilor din anul 1907 şi nu numai era „dictată” de mai marii satului; oamenii nu aveau voie să vorbească ori să-şi ceară vreun drept, ameninţarea jandarmeriei le tăia pofta de visare astfel se mulţumeau cu ce aveau, adică cu nimic. Inegalitatea dintre oameni şi lipsa pământului, a vitelor ori a hranei a declanşat o revoltă a ţărănimii faţă de primar şi boier. Au fost incendiate primăria, casa primarului şi chiar conacul boieresc. În acest măcel şi-au piedut viaţa mii de suflete şi tot atâtea localităţi au intrat în acest joc pe viaţă şi de moarte.

Vă invităm să ascultați dramatizarea radiofonică a acestui roman, urându-vă AUDIȚIE cât mai PLĂCUTĂ!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s