Niccolò Machiavelli – Mătrăguna (2017)

Niccolò Machiavelli - inside

În „Mătrăguna” se găsește rodul anilor de umilință și așteptare petrecuți de Machiavelli în satul Sant’ Andrea, unde se retrăsese după destituirea decretată de către familia De Medici.

În această comedie asistăm, în primul rând, la demascarea violentă a societății florentine. Apare și caracterul negustoresc al bisericii papale, superficialitatea femeii, mizerabila condiție a celor declasați, care apelează la escrocherii. Cu acestea, Machiavelli oferă cu bune intenții, chiar cu seriozitate, o gravă lecție de morală.

Construcţia dramatică echilibrată a piesei, întâmplările palpitante, loviturile de teatru abil calculate, dialogul suculent, dar şi perspectiva filosofică, general-umană şi mai cu seamă conotaţiile moderne creează un tablou animat şi plin de înțelesuri, expresiv și bine ritmat. Acţiunea dinamică, vigoarea caracterelor, stilul de o remarcabilă teatralitate, savoarea dialogului sunt tot atâtea virtuţi, generează un spectacol viu şi cuceritor.

În piesa radiofonică revine Florin Piersic, și-i dă viață lui Messer Nicia cu încântătoare naturaleţe, cu ironie și autoironie și, mai cu seamă, cu acel farmec care reprezintă, fără îndoială, marca personalității lui artistice. Vă invităm să ascultați în continuare versiunea aceasta ÎN PREMIERĂ aici:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s