Mihail Sadoveanu – Divanul Persian

mihail sadoveanu - inside

Mihail Sadoveanul a scris în anul 1940 povestea orientală „Divanul persian”, poveste ce ne duce cu gândul la „1001 de nopți”, o culegere de povești care prezintă înțelepciunea învățaților și încântă cititorul cu farmecul lumii orientale. Lupta dintre adevăr și minciună, corectitudine și nedreptate, caracteristică Orientului se înfățișează pe deplin cititorului sub pana marelui scriitor român.

Autorul plasează povestea în timp pe vremea împăratului persan Kira (Cyrus), iar spațiul de desfășurare este Imperiul Persan cu capitala la Bahaban. Citind povestea ajungem să ne îndoim de timpul desfășurării acțiunii, bănuind mai degrabă că povestea medievală persană a fost transpusă de autor în vremuri mult mai vechi: Bahabanul nu poate fi decât Isfahanul, capitala Imperiului Persan în Evul Mediu sub conducerea dinastiei Safavide.

Personajul principal al poveștii, prințul Farid poartă un nume de origine arabă, care deși nu este islamic, este evident că a fost preluat și nu este original iranian. „Domnul Dumnezeu” deși numit Mitra, este limpede că nu poate fi decât Dumnezeul iranienilor islamici. Relatarea biblică despre Adam și Eva, amintită în ”Divanul persian”, a intrat în cultura iraniană după islamizare. „Cetatea Basora, la malul mării” nu poate fi decât orașul irakian Basra, localitate înființată de ocupanții arabi islamici și inexistentă până în secolul 7 d.Hr.

Oricare ar fi vremea desfășurării acțiunii, povestea este superbă și a fost transpusă radiofonic de Octavian Sava și Dan Puican. Și o recomandăm călduros tuturor celor ce vor să fie transpuși cu gândul pe tărâmuri persane vechi.

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. 1 spune:

    Mulțam fain !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s