Mihail Sebastian – De Două Mii De Ani (2007)

„De două mii de ani” este o confesiune dureroasă a unui tânăr intelectual de origini evreiești, ce încearcă să-și găsească un loc în societatea românească interbelică. De asemenea, este o oglindă a unei epoci tumultuoase, ce prefigurează schimbările noii ordini de după cel de-al Doilea Război Mondial. Mihail Sebastian scrie un roman aflat la intersecția dintre ficțiune și jurnal, într-o voce narativă extrem de personală și de implicată. Subiectivismul și emoția relatării la persoana întâi creează un text vibrant, în care accentul cade preponderent pe trăirile interioare.

Dacă la început narațiunea este fragmentată, alcătuită din gânduri și reflecții aleatorii, acțiunea începe să se concretizeze în momentul în care spațiul temporal devine clar. Suntem în apropierea lui 10 decembrie 1922, dată ce a intrat în istorie ca fiind „începutul mișcărilor studențești împotriva elementului evreiesc”. Eul narativ este surprins în plină mișcare antisemită și este supus valului de huliganisme ce cuprinsese România la acea vreme.

Sub pretextul „numerus clausus” (clauza numerelor), adică limitarea numărului studenților evrei în universități în funcție de procentul populației, începe valul persecuțiilor. Sub lozinca „Jos jidanii!”, cei care nu se conformează sunt dați afară de la cursuri și bătuți sistematic . Revolta personajului este mai mult interioară, căci cea exterioară este înăbușită prin pumni. În încercarea de a-și înțelege destinul, observăm că există o foarte mare voluptate în ideea fundamentală potrivit căreia a fi evreu este sinonim cu a fi persecutat.

Vă invităm să ascultați dramatizarea radiofonică realizată la împlinirea a 100 de ani de la nașterea autorului de către Doina Papp, Attila Vizauer semnând regia artistică a spectacolului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s