Pactul faustic

faust - inside

Despre ce este vorba când vorbim de pactul faustic? Este vorba despre punctul acela în care personajul, nemulțumit de existența sa, își pune o dorință deasupra condiției lui umane sau primește o ofertă sub forma unei soluții-minune la toate problemele sale. Pentru că nimic nu se obține ușor în viață și literatura nu uită să ne învețe asta cu fiecare ocazie, personajul va avea de înfruntat niște consecințe.

Mai exact, dorința i se îndeplinește, iar el pătrunde pe un drum al tentației și al abrutizării, un drum unde, la fiecare colț, pândește Diavolul. Din păcate, adeseori, când vorbim despre pactul faustic, uităm reperul fundamental, opera în care s-a fructificat pentru prima dată ideea pactului cu Diavolul: tragedia „Faust” scrisă de poetul german Johann Wolfgang von Goethe.

Acțiunea îl înfățișează pe Heinrich Faust, un mare cărturar ispitit să-și vândă sufletul lui Mefistofel, un demon care se angajează să-l poarte pe protagonist prin timp și spațiu, oferindu-i toate minunile Pământului până când acesta va fi mulțumit cu existența sa și nu va mai trăi drama neajunsului. Așadar, Faust va călători prin diferite epoci, va avea diferite titluri, va trăi iubiri imposibile și se va antrena în lupte pe viață și pe moarte, toate în încercarea disperată a lui Mefistofel de a-i corupe sufletul.

Vă invităm să ascultați pentru început dramatizarea radiofonică a piesei lui Goethe, cu un Ștefan Iordache magistral în rolul lui Faust și cu Mircea Albulescu în rolul lui Mefisto. S-a interpretat după traducerea originală a lui Lucian Blaga. De asemenea, avem și o evocare despre această scriere.

O altă variantă a mitului faustic este versiunea „Tragica istorie a doctorului Faust”, scrisă de către Christopher Marlowe (care, de fapt, este prima scriere despre această legendă, apărută în arhive ca datând 18 decembrie 1592). O dramatizare radiofonică s-a realizat în anul 1994, rolul lui Faust fiind interpretat de către Ovidiu Iuliu Moldovan, cel al lui Mefisto fiind interpretat de același Mircea Albulescu.

În anul 1975 s-a realizat o evocare despre varianta lui Thomas Mann a mitului faustian. Intitulată „Doctor Faustus: Viața compozitorului german Adrian Leverkühn, povestită de un prieten”, acțiunea este transpusă în contextul primei jumătăți a secolului al XX-lea, povestea centrându-se pe compozitorul fictiv Adrian Leverkühn, fiind narată de către prietenul din copilărie al acestuia, Serenus Zeitblom, ce scrie între anii 1943 și 1946.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s