Familia Chrissoveloni (2017)

familia chrissoveloni - inside

În Centrul Vechi al Bucureștiului, aproape de zona comercială cunoscută drept Lipscani, se află și centrul financiar al capitalei, locul unde se găsesc birourile Băncii Naționale ale României, precum și a băncilor importante pentru istoria economică a țării.

Banca Chrissoveloni avea o tradiție de o sută de ani când sistemul comunist a naționalizat clădirea. Fondatorul imperiului bancar și industrial a fost grecul Zannis Chrissoveloni. Și-a început afacerile la Constantinopole, în anul 1830. În 1848 se mută în Principatele Române,  unde va deschide o bancă și o companie de export la Galați.  Afacerile s-au dezvoltat treptat și a deschis filiale noi la Brăila și București. În 1881 unește banca sa cu o alta, începând cu 1889 având deja Banca Chrissoveloni la București. Afacerile sunt continuate de către fiul său, Nicolas. De-a lungul anilor banca crește, devenind una dintre principalele bănci românești. Între timp, familia investește în imobiliare, industrie și agricultură.

După Primul Război Mondial, afacerile sunt conduse de către Jean și Dumitru, în special de primul, care moare la numai 46 de ani. El este cel ce a construit clădirea acum devenită faimoasă de pe Lipscani, arhitectul acesteia fiind G.M. Cantacuzino (ce a lucrat alături de August Schmiedigen la construirea ei). Ca înfățișare, aduce a un impresionant palat florentin.

Din păcate, vine criza din 1929 și cum familia avea investiții în multe imobiliare și afaceri industriale, au pierdut mulți bani lichizi. Cum economia mondială, precum și cea românească, au ajuns la colaps, banca a început să aibă mari probleme. În timpul management-ului lui Jean Chrissoveloni, afacerile familiei s-au răspândit în Europa (și nu numai), având birouri la Paris, Londra, Atena și New York. De asemenea ei cumpără pământuri în România, Grecia și Macedonia.

Din păcate, Jean Chrissoveloni moare în 1926, fiul său, Nicky intrând în afaceri de la o vârstă fragedă. Era născut în 1909, iar când criza începuse, el era student la Oxford. S-a întors în România abia în anul 1931, la vârsta de 22 de ani, cand a intrat în Consiliul Director, iar în 1936 devenind Președintele Consiliului. Familia a făcut eforturi disperate să nu cadă în faliment. Nicky Chrissoveloni și-a pus întreaga avere în joc. A plătit din propriul buzunar cererile de retragere a banilor, a micșorat capitalul cu 250 de milioane de lei, acoperind 95% dintre cereri. În 1934, deși secătuită și slăbită, Banca Chrissoveloni a fost declarată sigură și viabilă de către Banca Națională a României.

Sub conducerea lui Nicky, banca și-a recâștigat reputația și poziția de lider în sistemul bancar românesc. Această instituție financiară a fost așa de puternică încât, pe 3 iunie 1948 (la 100 de ani de la deschiderea ei), raportul economic anual pe anul 1947 să indice un profit de 2 miliarde de lei. Acest lucru nu a împiedicat sistemul comunist să nu o naționalizeze la 8 zile distanță.

Nicky Chrissoveloni a fost imediat arestat, iar după anul 1960 pleacă în Grecia împreună cu  familia. Clădirea de pe Lipscani este renovată după niște ani, iar astăzi este o clădire reper.

Vă invităm să ascultați ÎN PREMIERĂ povestea acestei familii, în două episoade realizate în cadrul emisiunii „Biografii, memorii”. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s