Mari Actori De Comedie: Radu Beligan

GALA UNITER - TNB

Radu Beligan s-a născut în 14 decembrie 1918, la Gălbeni (în județul Bacău). A fost discipol al marei Lucia Sturdza Bulandra și al scriitorului Eugen Ionescu.

În cei peste 70 de ani de activitate a interpretat roluri celebre din dramaturgia română și universală, pe toate platformele existente: scena teatrală, radio, televiziune, film. A fost considerat unul dintre „generalii teatrului românesc”. Pe lângă aceasta, regizează și un număr de spectacole.

În luna decembrie a anului 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor care continua să interpreteze roluri pe scena unui teatru. Din anul 2004 este membru de onoare al Academiei Române, iar în luna martie 2011 primește o stea pe Walk of Fame București.

Între anii 1961 și 1969 deține funcția de director al Teatrului de Comedie din București. În anul 1969 devine directorul Teatrului Național București, funcție ce o deține până în anul 1990. Pe plan politic, este membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român (1969-1989) și deputat al Marii Adunări Naționale (1961-1975).

De-a lungul carierei sale îndelungate primește numeroase decorații, printre care Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer și Ordinul Național al Legiunii de Onoare în grad de Ofițer, din partea Franței.

Pe data de 20 iulie 2016, la vârsta de 97 de ani, Radu Beligan se stinge din viață la spitalul Elias, în urma unui stop cardio-respirator.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s