Dialogurile Lui Platon. Criton (2017)

Acţiunea se deschide într-o atmosferă apăsătoare – Socrate, se află la 2 zile de execuţia sa capitală. Prietenul său cel mai vechi, Criton, a reuşit să intre în celula sa şi îi aşteaptă trezirea încă de dinaintea zorilor pentru a-i face o propunere de evadare. Dialogul, un fel de şah lingvistic, care cuprinde o argumentare şi o respingere a evadării, are de fapt ca ţintă datoria, respectiv dacă trebuie să respectăm deciziile Cetăţii noastre ori să le ignorăm prin fugă sau sfidare.

Aici Socrate se află într-o dilemă existenţială: fie fuge din Atena, abandonându-şi toate rosturile şi mai ales propria identitate socială, fie îndură pedeapsa silnică a concetăţenilor săi induşi în eroare. E adevărat, i se oferă o portiţă de fugă, dar care – într-o privire largă, în care sunt cuprinse ciclurile vieţii şi ale morţii – se dovedeşte iluzorie şi sigur ruşinoasă. Ar fi fost o dezamăgire dacă înţeleptul Greciei antice, Socrate ar fi evadat ca un oarecare răufăcător!

Vă invităm să ascultați ÎN PREMIERĂ (chiar înainte de transmisiunea la radio a piesei) versiunea radiofonică realizată de Attila Vizauer, după traducerea realizată de Marta Guțu.

 

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

 1. Garlonta spune:

  Felicitări Atlla
  Vizauer!
  Text important.
  Distribuție aleasă bine.
  Muzică întăritoarea-ca o palincă energizantă.
  Distribuit le facebook
  Mulțumesc frumos
  Gabriela

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s