Alexandru Vlahuță – Dan (1973)

„Dan” este singurul roman scris de Alexandru Vlahuță, ce se citește cu plăcere pentru atmosfera de epocă și ideile naive ale epocii ce sunt induse. Vlahuță a fost un scriitor minor, celebru mai mult pentru prietenii săi pe care îi avea (Eminescu, Caragiale, Delavrancea, Grigorescu și alții) decât pentru ce a scris el însuși: „Cântarea României”, poezii corecte metric, dar fără vreun suflu prea intens. De asemenea, acest roman („Dan”), deși este cel mai necunoscut, este, paradoxal, și cel mai bun.

Vlahuță încearcă în „Dan” să abordeze o problemă ce preocupa foarte mult pe scriitorii vremii sale sămănătoriste și pășuniste: omul inteligent și cult ucis de societatea care nu îl înțelegea. Tema este romantică, dar abordarea este pășunistă. Chiar naivă. Mulți scriitori români au încercat să scrie romane ale ratării, în care societatea crudă distrugea tinerii inteligenți. Dar modul în care au înțeles acești scriitori ratarea avea un specific românesc: eroii lor abandonau repede, fără să lupte, ca și cum viața le era datoare lor cu aplauze și flori, iar când aceștia nu le mai primeau, totul se termina.

Totuși, Alexandru Vlahuță scrie o carte ce este plăcut de citit. Se poate vedea că a fost scrisă cu o anumite sinceritate și durere din partea autorului, pe alocuri punând elemente personale în eroul principal.

În anul 1973, Constantin Moruzan a semnat regia artistică a dramatizării radiofonice (realizată de către Zamfir Vasiliu) a acestui roman. Vă lăsăm în continuare să o ascultați, dorindu-vă AUDIȚIE PLĂCUTĂ !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s