Procesul Caragiale – Caion (1973)

Pe când era redactor la „Ghimpele”, Caragiale l-a cunoscut pe Alexandru Macedonski în redacție, în anul 1871, când poetul venise ca și colaborator. Duelul literar dintre cei doi începe însă mai târziu, în 1893, când autorul „Scrisorii pierdute” desființează în „Moftul român” atât pastișele macedonskine, cât și pe autorul acestora.

În anul 1895, la apariția volumului „Excelsior” al poetului, Caragiale îi ironizează din nou „talentul” în „Gazeta poporului”. Macedonski îi dă o replică acidă, semnând un articol numit „I.L. Caragiale și opera lui” sub numele de Salustiu în suplimentul literar al ziarului „Liga ortodoxă”. Ura lui Macedonski crește, declarându-se dușman de moarte al junimiștilor și al masonilor. Se folosește de Caion (Constantin Alexandru Ionescu), crezând că astfel va zdrobi definitiv imaginea lui Caragiale. Astfel că îi permite lui Caion să publice în ianuarie 1902 un „studiu critic” sub pseudonim în „Forța morală”. În acest „studiu”, Caion sugerează că unele comedii franceze bulevardiere ar fi fost copiate de către Caragiale, schimbând doar atmosfera specifică țării noastre.

Când Caion sugerează că Ion Luca Caragiale a plagiat „Năpasta”, inspirându-se după scriitorul ungur Kemeny Istvan, scriitorul, la sugestia lui Delavrancea, îl dă în judecată pe Caion, cerând daune morale în valoare de 20.000 lei.

În anul 1973, la radio s-a transmis, în 3 episoade, reconstituirea procesului ce a avut loc în acele zile de martie ale anului 1902. Reconstituirea s-a făcut cu public și a constat în reluarea pledoariilor (găsite în înscrisurile vremii) atât ale acuzării, cât și a apărării. Rezultatul? Îl veți putea afla ascultând în continuare cum a decurs procesul:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s