Branislav Nušić – Răposatul

branislav nusic - interior

În noiembrie 1936, dramaturgul Branislav Nušić a suferit un infarct. Doctorii s-au chinuit să îi salveze viața, în timp ce ziarele deja pregătiseră necrologurile. Nušić a fost atât de bolnav încât nu a putut fi prezent la premiera ultimei sale comedii, ce a fost primită cu entuziasm atât de audiență, cât și de critici. Nušić nu numai că a reușit să treacă peste boală, dar a și scris piesa „Răposatul” (cunoscută în România și ca „Moștenitorii”), cea mai bună piesă a sa.

Nušić, care era cunoscut și ca „Arlechinul saloanelor din Belgrad”, s-a distrat pe seama celor doritori de măriri sociale, patriarhi impotenți și țepari. În această piesă, însă, Arlechinul și-a dezvăluit mânia amară și și-a vărsat furia pe societate. În locul construcției unei serii de farse cu ajutorul umorului facil, a ales înțepătura satirei. Pentru asta a trebuit să renunțe la umorul pe care l-a practicat întreaga sa viață, care ameliora cruzimea vieții prin provocarea râsului, în favoarea satirei, care provoca în schimb o emoție complexă, descrisă de Gilbert Highet în „Anatomia satirei” ca fiind compusă din amuzament, dispreț, dezgust și ură, și al cărui efect este în general negativ și distructiv. Este exact ce simțea Nušić și susținea o piesă bazată pe judecată morală, ce cuprinde grimasa făcută după vederea aspectelor condiției umane, cât și explozia de râs ce erupe după expunerea fraudei.

Arhitectul Pavle Marić este furios pe soția lui pentru aventura pe care o are cu Milan Novaković, cel mai bun prieten al său și partenerul său de afaceri. Câteva săptămâni mai târziu, un cadavru deformat este găsit pe marginea Dunării și este identificat a fi chiar Pavle. Cazul este clasat ca și sinucidere. Trei ani mai târziu, Pavle, acum declarat decedat, se întoarce din senin. El descoperă că toți urmașii lui i-au jefuit proprietatea și acum refuză să admită că Pavle este viu, unindu-se să-l păstreze „mort”.

De asemenea, câțiva ani mai târziu s-a mai realizat o dramatizare radiofonică, cu o altă distribuție, la fel de bună ca și prima variantă:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s