Henrik Ibsen – Nora (O Casă Cu Păpuși)

mtiwnja4njmzndm5mjkwodky

„O casă cu păpuși” este bazată pe viața Laurei Kieler (Laura Smith Petersen), o bună prietenă a lui Ibsen. Multe dintre întâmplările dintre Nora (personajul principal) și soțul ei, Torvald, s-au întâmplat în realitate între Laura și soțul său, Victor. Asemănător cu evenimentele din această piesă, Laura a semnat un împrumut ilegal pentru a își salva soțul, dorind banii pentru a putea găsi o cură pentru tuberculoza acestuia.

I-a scris lui Ibsen, cerându-i o recomandare asupra muncii ei către editorul său, gândindu-se că suma provenită din vânzările cărții va acoperi datoria ce o avea. La refuzul acestuia, Laura falsifică un cec pentru a încasa o sumă de bani. Falsul se descoperă, iar când Victor află despre împrumutul secret, divorțează și o trimite la azil. Doi ani mai târziu se întoarce la soțul și la copiii ei, la cererea lui și devine o cunoscută scriitoare daneză.

Personajul lui Ibsen, însă, are un alt final. Care este acesta?! Îl puteți afla ascultând una dintre cele două variante ale dramatizării radiofonice. Sau, dacă doriți, le puteți asculta pe amândouă, pentru a descoperi interpretarea a două generații diferite.

De asemenea, în anul 1975, în seria „Biografii, memorii” s-a realizat o ediție închinată personajului Nora. Această evocare o puteți asculta în continuare:

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s