August Strindberg – Saloanele Gotice (2017)

rectangle_big_retina

„Saloanele gotice” este romanul scris la 25 de ani de „Salonul roșu” (considerat primul roman modern din Suedia) de către Strindberg. Aduce o nouă viziune asupra fondului ideilor dominante la finalul secolului al XIX-lea, Strindberg intuind principalele frământări, ba chiar evoluția socială și politică de la începutul secolului al XX-lea. Acțiunea este plasată în pragul noului veac, accentuându-se tenta eseistică și se impune nu numai ca o analiză complexă și exactă a epocii, ci, datorită spiritului scriitorului de anticipare, și ca o actualitate ce surprinde.

Predecesorul volum („Salonul roșu”) păruse un denunț social și crease un șoc de proporții în epocă. Dar „Saloanele gotice” este un roman vizionar despre secolul care se năștea, prefigurând evenimetele, transformările politice și sociale și ideile ce prindeau contur, devenind trăsături definitorii ale secolului al XX-lea.

Totodată, „Saloanele gotice” este și o saga a familiei Borg, prin care autorul parcă își prezintă familia, dar și, aparent, oricare altă familie suedeză sau europeană a timpului său. Strindberg are un talent înnăscut de a surprinde mai multe medii sociale dintr-o singură privire, cu ochi sigur și de a pune sub lupă un întreg mecanism sufocant, de a lansa cu mult curaj imaginea ipocriziei, a corupției, a superficialității. Strindberg nu ține seama de multele constrângeri ale societății conservatoare, ce știa să își ascundă eșecurile și să-și mascheze propria disoluție, aceasta fiind chiar miezul analizei complexe pe care o face autorul suedez.

La doar un an de la dramatizarea radiofonică a „Salonului roșu”, Pușa Roth ne încântă și cu „Saloanele gotice”, creând prin cele 10 episoade un regal de 10 povești, fiecare cu alt subiect, cu o logică teatrală pe deplin convingătoare, într-o montare plină de expresivitate, care se distinge prin stil, atmosferă şi creaţii actoriceşti memorabile.

Vă invităm să ascultați în continuare cele 10 episoade, urându-vă AUDIȚIE PLĂCUTĂ!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s