Biografii, Memorii: Ovidiu – Exilatul De La Pontul Euxin (2017)

Anul 2017 reprezintă împlinirea a 2.000 de ani de la moartea celui ce a fost „poetul iubirilor gingașe”, Ovidiu, cel exilat la Pontul Euxin de către Octavianus Augustus Cezar, în toamna anului 8 î.e.n., pe când se afla pe insula Elba. Motivele exilului sunt învăluite și până astăzi în mister, dar se bănuiește că ar fi pornit de la poezia „Ars amatoria”, care ar fi venit în contradicție cu principiile morale stricte ale împăratului, deși apăruse cu câțiva ani înainte de exil.

În „Tristia” („Tristele”), Ovidiu spune cum că ar fi văzut ceva ce nu ar fi trebuit să vadă. Cercetătorii presupun că Ovidiu a fost martor la aventurile amoroase scandaloase ale Juliei, nepoata lui Augustus.

În exil el scrie „Tristia” („Tristele”) și „Epsitulae ex Ponto” („Scrisori de la Pontus Euxinus (Marea Neagră)” sau „Ponticele”. Ambele opere sunt culegeri de elegii personale realizate sub forma unor scrisori trimise din Tomis și adresate lui Augustus, soției sale sau prietenilor, cu rugămintea de a fi iertat și de a i se permite revenirea la Roma. Ovidiu prezintă situația nefericită în care se află, exprimând direct sentimentele de durere și de tristețe provocate de dorul de Roma, de casă, de familie și de prieteni.

În luna iunie 2017, în studiourile de la Craiova, Emil Boroghină a înregistrat o recitare a versurilor din „Tristele” și din „Ponticele”, dând glas parcă poetului și încercând să ne ducă cu gândul pe malul Mării Negre de acum 2.000 de ani. De asemenea, Ilinca Tomorovenu dă informații despre viața poetului. Scenariul radiofonic a fost realizat de către Gavriil Pinte, acesta fiind și regizorul artistic al acestui document radiofonic, pe care vă invităm să îl ascultați în continuare:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s