Trilogia urmuziană

Urmuz, pe numele său real Demetru Demetrescu (Ionescu) Buzău (după unele cercetări, numele lui real ar fi de fapt Avram Leiba Esra-Zissu), este considerat unul dintre rebelii literaturii române. În timpul vieții sale, opera sa suprarealistă a fost considerată „bizară”. Abia după ce a decedat se bucură de recunoaștere literară.

Urmuz nu a scris din dorința de a produce capodopore literare, ci pentru a își distra frații și surorile (chiar el spunând că „Ei nu știu să scrie, dar știu să asculte.”). Textele sale îi atrag atenția lui Tudor Arghezi, cel care de altfel i-a propus și pseudonimul literar, care a făcut posibilă publicare lor în revista „Cuvântul românesc” în anul 1922. Deși a murit ca un funcționar anonim (s-a sinucis prin împușcare în cap), el și-a câștigat faima postum. Deși puține la număr, scrierile sale sunt considerate printre primele scrieri din literatura românească de avangardă.

Începând cu anul 2004, regizorul și actorul Gavriil Pinte a adaptat pentru radio trei dintre povestirile lui Urmuz. El semnează scenariul radiofonic și regia artistică, totodată fiind și cel ce da voce textelor urmuziene. Dar o face într-un mod inedit. Deși este un fel de „one man show”, veți avea senzația că îi veți auzi pe Toma Caragiu, Radu Beligan, Ion Marinescu, Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu…

Vă prezentăm în continuare cele trei adaptări radiofonice, cea de-a treia fiind o PREMIERĂ. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s