Mari Actori De Comedie: Stela Popescu

stela popescu - inside

Actriţa Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia. S-a născut într-o familie de învăţători, iar prima amintire pe care o avea bine întipărită în memorie era invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în 1940, tatăl ei a fost deportat în Siberia, iar mama s-a refugiat, împreună cu fiica, în România, la Braşov.

În 1953, Stela Popescu a susţinut examenul de admitere la facultate şi a fost repartizată la Facultatea de Limba Rusă ”Maxim Gorki”, la care a renunţat după un an şi jumătate, când a intrat în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în paralel a continuat să susţină spectacole de teatru. La sfârşitul facultăţii, în 1960, a debutat la Studioul ”Casandra”, în spectacolul de diplomă ”Nu-i întotdeauna praznic”, de A.N. Ostrovschi, în regia lui Cornel Todea. A fost repartizată la Teatrul din Braşov, unde a ajuns să susţină 400 de spectacole pe an. Din 1963 până în 1969 a jucat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. În 1969, artista a părăsit Revista şi s-a angajat la Teatrul de Comedie, ceea ce nu a împiedicat-o să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 până în prezent.

A prezentat, alături de actorul Iurie Darie, prima ediţie a Festivalului Cerbul de Aur de la Braşov, în 1968.

În paralel, a susţinut şi o colaborare cu Revista Românească, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea să se căsătorească în 1969, la scurt timp după divorțul de regizorul Dan Puican. Totodată, a jucat în celebrul serial „Boema” de la Grădina Boema, spectacole care se înscriu în peisajul anti-putere pentru vremea aceea, cu succes de public foarte mare. Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă la Grădina Boema. La Teatrul de Comedie a jucat din 1969 până în 1993, unde a făcut parte din distribuţia unor spectacole de succes, precum: ”Preşul”, ”Turnul de fildeş”, ”Mutter Courage”, ”Trei surori”, ”Peţitoarea”, ”Plicul”.

În 1993 a revenit la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde a lucrat până la sfârşitul vieţii. Longevivul cuplu umoristic cu Alexandru Arşinel, cu care a început colaborarea în 1979, a fost garanţia umorului de calitate şi în prezent, dar şi în trecut, pe textele scenetelor semnate de Mihai Maximilian.

În luna mai 2009, actriţa Stela Popescu a primit titlul de „regina comediei” din partea Centrului Cultural Israel-România din Tel Aviv, cu ocazia unui spectacol de excepţie, musicalul ”O noapte furtunoasă”, prezentat în turneu în Israel de Opera Comică pentru Copii din Bucureşti. Actriţa a primit Premiul de excelenţă la Gala Comediei Româneşti festCo 2011 (17 iunie), desfăşurată la Teatrul de Comedie. La 14 decembrie 2011, Stela Popescu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului pentru întreaga carieră.

Preşedinţia României i-a conferit artistei Stela Popescu, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”. În 2002 a obţinut, alături de Alexandru Arşinel, premiul special pentru teatru de revistă al UNITER. Actriţa a primit Premiul de Excelenţă, oferit de Uniunea Criticilor Muzicali şi Forumul Muzical Român – revista Melos, în cadrul festivităţii de decernare a Premiilor criticii muzicale pe 2006. Stela Popescu a primit decoraţia Ordinul Nihil Sine Deo în septembrie 2013. Pe data de 15 martie 2016, președintele Klaus Iohannis a medaliat-o cu Ordinul Național „Steaua României” în rang de Cavaler, ”pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale, prin care a încântat numeroase generaţii de spectatori”, decretul fiind semnat pe 21 decembrie 2015.

Astăzi, 23 noiembrie 2017, la orele 15:32, Stela Popescu a fost găsită prăbușită pe holul casei, după un stop cardiorespirator suferit cu mai multe ore înainte. Nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea ei. Pe data de 21 noiembrie urcase pe scena Teatrului „Stela Popescu” de pe Bd. Tineretului din București, la Gala Femeilor de Succes, unde a și fost premiată pentru activitatea sa. Pe scena aceluiași teatru ea încă juca în două spectacole.

Vă invităm să ascultați o emisiune radiofonică închinată „Reginei comediei”, unde puteți asculta câteva roluri interpretate de îndrăgita actriță.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s