Mircea M. Ionescu – Taximetrist De Noapte La New York (2017)

Trăirile personajului în evadarea sa din lagărul comunist și peripețiile prin care trece autorul ca taximetrist în lumea liberă Americană, unde New York-ul este „babilonul” pentru românul care noapte de noapte, își câștigă dolarii, cu speranța venirii acolo a soției dar mai ales a feciorului Ducu, sunt jaloanele speranței acestei piese. Aici, personajul, adică taximetristul, personaje coagulate în unicul Eu, trăiesc imprevizibile întâmplări cu clienți drogați, beți, oligofreni, criminali dar și personaje de înaltă ținută intelectuală, cum ar fi Ledy Marcos, fostă prima doamnă a Filipinelor, sau fiica dictatorului comunist Castro, legendarii Anthony Quinn și Greta Garbo, dar, și clienti cu care abordează probleme de literaturtă.

În acest context a avut posibilitatea să discute despre Eugen Ionesco, despre piesele sale de teatru „Rinocerii” și „Cântăreața cheală”.În tot acest timp pe fundalul scenei, prin indicațiile autorului, se derulează imagini din forfota New York-ului. Sunt momente de disperare ce ridică tensiunea până și ascultătorului, care descoperă o sinceritate dezarmantă. Nu de puține ori taximetristul trece prin moment grele, fiind înjunghiat de un drogat, amenințat cu pistolul sau cuțitul de afro–americani, jefuit de banii strânși cu sudoare din taximetrie, sau riscând să fie arestat de polițiști pentru ură de rasă când le spune acestora negri sau indieni.

Bagajul de cunoștiințe culturale și sportive, de idei, dar și munca la ziarul propriu pentru cititorii de limba română, rotunjește personalitatea EU-lui, încă de când personajul ajunge pe teritoriul American căutând binele fără a-l găsii uneori, în schimb găsește răul fără să-l caute. Discuția cu un polonez, (tipograf la cotidianul „New York Times” client al taxiului galben pe care îl conducea personajul nostru), despre un mare dramaturg din țara sa, pe nume Mrozek care scrisese piesa „Emigranții”, și alte mărturisiri pe teme literare, sportive și teatrale, ridică ștacheta intelectuală, practic, a unicului personaj al piesei.

Vă invităm să ascultați ÎN PREMIERĂ dramatizarea radiofonică a acestei piese, pentru a fi alături de autor la aventurile din taxiul galben pe tărâmul sperat al libertății și prosperității. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ !!!

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

  1. ion stelian spune:

    The Best of Everything

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s