Henryk Sienkiewicz – Quo Vadis (2017)

„Quo Vadis” („Încotro mergi”) este povestea lui Marcus Vinicius (un personaj fictiv), care, întors la Roma din războiul din Asia Mică, se destăinuie unchiului său, Petronius (personaj ce a existat în realitate), cum că s-a îndrăgostit până peste cap de Ligia, fiica unui rege ligian, crescută de Aulus Placidus (fost general al armatei romane) ca o fiică proprie. Pentru ca Vicinius să o poată avea, Petronius pune un plan la cale prin care o aduce la palatul lui Nero, Ligia intrând sub aripa ocrotitoare a Acteei, fosta amantă a cezarului.

La un festin, beat fiind, Vicinius o sărută cu forța pe Ligia, iar ea e salvată de Croton, un uriaș ligian, și el sclav. Ea decide să plece și își găsește refugiu la frații lor spirituali, creștinii. Vicinius îi cere din nou ajutorul lui Petronius, care apelează la rându-i la Chilon Chilonides (un fel de detectiv) pentru a o găsi. Chilon este convins că Ligia se ascunde printre creștini.

În timpul șederii Ligiei la palat, fiica lui Nero se îmbolnăvește și moare după ce aceasta fuge. Ligia este învinuită de farmece are au dus la moartea copilei. Chilon află că Apostolul Petru trebuie să vină la Roma și că toți creștinii aveau să se întâlnească la cimitirul din Ostrianum. Vicinius, cu gladiatorul Croton și  Chilon Chilonides, pleacă la Ostrianum, unde o văd pe Ligia. O urmăresc pe aceasta (ce era însoțită de Ursus) la casa unde locuiau o parte din creștini și încearcă să o răpească, dar Ursus se dovedește mai puternic, omorându-l pe Croton și rupându-i mâna lui Vicinius, care leșină de durere. Vicinius se reface într-o casă de creștini și observă cum aceștia nu sunt așa cum credea el (ca și restul romanilor), adică mâncători de copii și închinători la un cap de măgar, ci chiar sunt mai buni decât romanii.

Vicinius și Ligia încep să își arate afecțiunea în public, dar Ligia începe să îl ocolească pe Vinicius deoarece este sfătuită de către Crispus (unul dintre primii creștini ai Romei) să nu îl accepte decât dacă este creștin. Vinicius își dorește să fie creștinat, nu numai din dragoste pentru Ligia, dar și pentru faptul că începe să simtă că această religie îl schimbase. Cei doi sunt binecuvântați însuși de Apostolul Petru, care îl și convertește pe Vinicius la creștinism.

Am putea să vă spunem toată povestea aici. Dar nu am ajuns decât aproape de jumătatea ei. Pentru a afla toată povestea, vă invităm să ascultați ÎN PREMIERĂ toate cele opt episoade ale dramatizării radiofonice făcute de Rodica Suciu Stroescu după romanul „Quo Vadis” al lui Henryk Sienkiewicz. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s