Bertold Brecht – Mutter Courage

„Anna Fierling şi copiii ei” sau „Mutter Courage” este o piesă cu un puternic mesaj socio-politic, ce militează împotriva războiului. Plasată în Suedia, unde frigul este un duşman aspru şi greu de învins, una din cele mai cunoscute opere brechtiene descrie viaţa de familie şi de fapt alegerile pe care oamenii au fost nevoiţi să le ia în timpul războiului. Bertold Brecht a scris piesa în 1949, gândind-o să lase publicul să decidă asupra vinovaţilor din situaţiile respective, astfel că a setat un context în care spectatorii nu pot face alegerea potrivită şi sunt puşi în dificultate.

Mutter Courage este o femeie curajoasă şi cinstită şi nu ezită atunci când trebuie să îşi salveze copiii, dar fără a-şi pierde demnitatea. Ca proprietară de afacere, ea hrăneşte soldaţii sau îi aprovizionează cu diverse lucruri necesare – la început catarame, apoi bocanci şi cămăşi. Îl întreţine şi pe Predicator, când acesta este nevoit să se ascundă şi să nu îşi practice meseria, din cauza războiului. Anna Fierling sau Mutter Courage ţine pe umeri o lume întreagă, dar o ţine demn şi drept şi fără să se sperie de greutăţi. Este dedicată copiilor ei şi îi iubeşte nespus.

Vă invităm cu plăcere să ascultați dramatizarea radiofonică realizată în anul 1967 după „Mutter Courage”, după o traducere realizată de către Tudor Arghezi și adaptată pentru radio de Gelu Ionescu.

În anul 1973 s-a realizat și o emisiune în ciclul „Biografii, memorii” despre această piesă. Vă invităm să o ascultați în continuare:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s