Biografii, Memorii: Lumină Pentru Basarabia (2018)

Anul 1917, odată cu revoluția bolșevică din Rusia, românii basarabeni au văzut oportunitatea de a încerca să se desprindă de țara ce i-a ocupat din anul 1812, după ce Imperiul Otoman a cedat teritoriul Voievodatului Moldovei, prin Pacea de la București semnată după terminarea războiului ruso-turc (1806-1812). Faptul că a fost cedat Rusiei și o parte din teritoriul voievodatului, în ciuda tratatului româno-otoman care garanta integritatea Moldovei, se datorează dibăciei negociatorului francez Gaspard Louis de Langeron care slujea interesele țarului.

Câțiva oameni sufletiști se adună și luptă din răsputeri să obțină cât mai multă libertate posibilă pentru Basarabia și să împiedice ca aceasta să ajungă o gubernie din componența Ucrainei. Unii dintre ei sunt uciși în timpul retragerii armatei ruse din Basarabia, ce lăsa în urma ei urme de jafuri, violuri și crime.

La 21 noiembrie 1917 are loc inaugurarea Sfatului Țării. Președinte este ales Ion Inculeț. Ca vicepreședinte a fost ales Pan (Pantelimon) Halippa. La data de 2 decembrie 1917 redactează și citește de la tribuna Sfatului Țării declarația prin care Basarabia este proclamată Republică.

Toate demersurile Sfatului Țării duce încet-încet la votarea unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918. Dar, despre aceastea, precum și altele veți putea afla mai multe ascultând prima parte dintre cele două realizate în cadrul proiectului „Biografii, memorii” cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la „venirea acasă” a Basarabiei.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s