Giovanni Boccaccio – Decameronul (1993)

„Decameronul”, având subtitlul „Prencipe Galeotto”, este o colecție de o sută de nuvele, scrise între 1349 și 1353 de către umanistul italian Giovanni Boccaccio. Este o operă alegorică, cunoscută pentru poveștile sale despre iubire, care apare sub toate aspectele sale, de la punctul de vedere erotic până la cel tragic. Dincolo de popularitate sa, „Decameronul” rămâne un document important pentru viața și obiceiurile din Italia secolului al XIV-lea.

Zece personaje (toate tinere) se întâlnesc în biserica Santa Maria Novella din Florența (în anul 1348), în timp ce ciuma se abătuse catastrofal peste oraș, umplând casele și străzile de cadavre și de teroare. Iubind viața și dorind-o cu atât mai mult în mijlocul unor asemenea neliniști și terori, acești tineri se retrag într-o vilă, hotărâți să petreacă acolo câteva zile, în mijlocul dansurilor, al jocurilor și al plăcutelor conversații. În fiecare zi aleg câte un rege sau o regină și în fiecare după-amiază se așează într-o livadă pentru a spune fiecare câte o poveste care să intre într-o temă generică, indicată de către rege sau regină, în afară de prima și a noua zi, când nu sunt indicate teme, ci se lasă deplina libertate de alegere.

„Decameronul” a fost scris ca un omagiu pentru femei. Parabola aflată în introducerea grupului de nuvele din ziua a IV-a arată cum un tânăr pustnic venit pentru prima pară din solitudini într-un oraș, văzând femeile, le consideră ca pe ființele cele mai minunate și mai demne de a fi văzute de lume. Pentru cucerirea lor și a iubirii, se petrec cele mai extraordinare aventuri, în care protagoniști sunt reprezentanți ai tuturor structurilor sociale: negustori, nobili, țărani, călugări, tot atâția înflăcărați îndrăgostiți.

Vă invităm să ascultați în continuare dramatizarea radiofonică din anul 1993 a „Decameronului”, împărțită în opt episoade. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ!!!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s