Biografii, Memorii: Vladimir Ghika

Vladimir Ghika a fost prinț. A fost scriitor. A fost preot. A fost martir pentru credința lui. Cei care l-au cunoscut au văzut cu câtă patimă apăra el credința, precum și pe cei slabi.

Cel supranumit însuși de către Papă ca „marele vagabond apostolic” s-a născut pe 25 decembrie 1873 la Constantinopol (actualul Istambul), tatăl său fiind generalul de divizie și ministru plenipotențiar al României în Turcia Ion Ghika iar mama lui fiind Alexandrina Moret de Blaremberg, descendentă din regele Henric al IV-lea al Franței. Totodată, el a fost nepotul ultimului domnitor al Moldovei, principele Grigore V. Ghika Vodă.

Vladimir Ghika a fost botezat și miruit ortodox, dar, datorită circumstanțelor, ajunge să primească educație religioasă specifică protestantismului. La începutul anilor 1900, Ghika face profesiunea de credință catolică, mama sa fiind surprinsă, ea fiind foarte atașată de Biserica Ortodoxă.

Dorința lui inițială a fost să devină preot sau călugăr. Dar, la sfatul Papei Pius al X-lea, se dedica apostolatului ca laic, desfășurându-și activitatea în orașe din toată lumea: București, Paris, Roma, Tokyo, Buenos Aires, Sidney, etc. În București deschide primul dispensar gratuit („Bethleem Mariae”), precum și spitalul și sanatoriul Sf. Vicențiu de Paul, înființând astfel primul spital gratuit din România și prima ambulanță.

Cel de-al Doilea Război Mondial îl surprinde în România, refuzând să părăsească țara pentru a fi alături de săracii și bolnavii din București. Din același motiv preferă să rămână în țară și după ce comuniștii preiau puterea. În seara zilei de 18 noiembrie 1952, Vladimir Ghika este arestat sub acuzația de „spionaj în interesul Vaticanului și al puterilor imperialiste”, chiar în timp ce ieșea din casa lui Vasile Stoica, unde se afla să dea asistență doamnei Maria Radovici, mama actorului Sebastian Radovici.

Este întemnițat la Jilava, unde este bătut și torturat. În urma procesului desfășurat în anul 1953, unde se apără singur, este condamnat la trei ani de închisoare. Ispășește pedeapsa parțial, murind în închisoare la 16 mai 1954. A fost înmormântat inițial în cimitirul din apropierea închisorii, dar în anul 1968 rămășițele sale pământești sunt mutate în cimitirul Bellu ortodox din Capitală.

Pe 31 august 2013, într-o ceremonie ce a avut loc la Romexpo, Vladimir Ghika a fost beatificat, devenind astfel cel de-al treilea român martir catolic. Începând cu anul 2014 este sărbătorit pe data de 16 mai.

Vă invităm să ascultați două emisiuni-document închinate monseniorului Vladimir Ghika, realizate anul acesta de către redacția Teatru Radiofonic. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s